Omstreeks 1897 werd een stuk grond aan de zuidzijde van de Boerenwetering met zand opgehoogd om er huizen op te bouwen. Het was een onverlichte en rommelige uithoek van de stad. Aan de overzijde van de Boerenwetering ontstond een afgelegen buurtje. Het kreeg de onheilspellende naam Duivelseiland.
De buurt Duivelseiland bestaat nog steeds. Duivelseiland ligt tegenwoordig midden in de stad en wordt begrensd door de Hobbemakade, Roelof Hartstraat, het Roelof Hartplein, de Van Baerlestraat en Ruysdaelstraat. Hoewel de naam dat doet vermoeden, is Duivelseiland geen eiland, in die zin dat de wijk niet met water is omsloten.
Historie
De naam komt van het rotsachtige eiland voor de kust van Frans-Guyana waar de Franse officier Alfred Dreyfus (1859-1935) in 1895 naartoe werd verbannen. Hij werd ervan verdacht voor Duitsland te spioneren. Ten onrechte overigens want hij werd in 1899 weer vrijgelaten.
De Dreyfusaffaire trok internationaal veel aandacht. Om die reden noemden de Amsterdammers het onherbergzame bouwterrein Duivelseiland. Bovendien stonk het er ook nog eens door een waskaarsenfabriek. Tegenwoordig is Duivelseiland een moderne buurt, waar veel alleenstaanden en jonge stellen wonen. Het is ingeklemd tussen de Pijp en de Concertgebouwbuurt. Eetcafé Loetje is er te vinden met zijn beroemde biefstukken, Le Garage van Joop Braakhekke en Café Wildschut.
Bron: Oneindig Noord-Holland. De tekst is geschreven door Fransje Kuyvenhoven.
Cornelis Anthoniszstraat
Hobbemakade
Pieter Baststraat
Roelof Hartstraat
Ruysdaelstraat
Van Baerlestraat