Schinkelbuurt

De Schinkelbuurt is een wijk in Amsterdam, in het stadsdeel Zuid. De wijk had 3786 inwoners per 1 januari 2005. Op centraal stedelijk niveau wordt de wijk aangeduid als buurtcombinatie V45.[1] De oppervlakte van de Schinkelbuurt is 34,17 hectare.
De Schinkelbuurt wordt begrensd door: Schinkel, Amstelveenseweg, Stadiongracht en het Olympiakanaal.

Historie
Aan het eind van de Overtoomse Vaart was bij het begin van de Amstelveenseweg al sinds de Middeleeuwen een buurtje bij de Schinkel. Deze buurt werd ook wel Dubbele Buurt genoemd. Het gebied ten oosten van de Schinkel behoorde tot 1896 tot de gemeente Nieuwer-Amstel en daarna tot de gemeente Amsterdam, terwijl het gebied ten westen van de Schinkel tot 1921 in de gemeente Sloten lag. De Dubbele Buurt werd in de jaren dertig afgebroken voor de verbreding van de Schinkel en de Amstelveenseweg.
Rond 1900 ontstond op een driehoekig stuk grond ten zuiden hiervan een buurt die met zijn revolutiebouw afstak tegen de luxueuze bebouwing aan de andere kant van de Amstelveenseweg. De straten zijn hier genoemd naar begrippen in de scheepvaart (o.a. Sluisstraat, Zeilstraat, Vaartstraat, Vlietstraat, Baarsstraat, Havenstraat, Karperstraat/-weg).

Bijzondere gebouwen
• De voormalige paardentramremise van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij aan de Amstelveenseweg 134 (A. Salm 1881-1885)
• Het Huis van Bewaring II aan de Havenstraat (1890)
• De Remise Havenstraat van het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (1914)
• Het Haarlemmermeerstation (1915)

Bedrijventerreinen
Aan de Karperweg en op het Havenstraat-terrein achter het Haarlemmermeerstation zijn vele bedrijven gevestigd. Het Havenstraat-terrein loopt door tot de Schinkeleilanden.

Bron: Wikipedia

Straatnamen van de Schinkelbuurt

Amstelveenseweg
Baarsstraat
Derde Schinkelstraat
Eerste Schinkelstraat
Havenstraat
Karperweg
Karperstraat
Piet Krantenbergpad
Peter Lastmankade
Schinkelhavenkade
Schinkelhavenstraat
Schinkelkade
Sluisstraat
Tweede Schinkelstraat
Vaartstraat
Veerstraat
Vlietstraat
Zeilstraat