Links-Rechts-Links wandeling

Wandelen is gezond. Om de twee weken op vaste dag en tijd wandelen met een min of meer vast groepje mensen, voorkomt dat je het wandelen ‘vergeet’.
Enkele nieuwe aspecten toevoegen aan het wandelen, maakt de ingedutte hersencellen weer wakker. En dat is investeren in de toekomst.

De plaats van vertrek wisselt elke keer. Deze wandeling is gratis en je hoeft je niet vooraf aan te melden.

De volgende links-rechts-links wandeling gaat niet door ;

28 juni 2019 wordt te warm voor een wandeling
Startpunt: Plan voor de volgende keer: uitstappen halte Purmerplein, bus 34, Amsterdam Noord, waar je op stapt bij de uitgang Noorderpark van metro 52 naar Noord. Wandeling naar Museum Amsterdam Noord (toegang € 4,00) met de tentoonstelling ELTA (De luchtvaarttentoonstelling in Noord in 1919), waaruit de KLM en de Fokkerfabrieken zijn voortgekomen.

Belangstellenden kunnen zich HIER AANMELDEN.


Lezingen, films en andere wandelingen

 

donderdag 11 Juli 2019, Goeie oude film “The Robber Symhony”

(De Roverssymphonie, 1936), Friedrich Fehérs legendarische muziekfilm. Huis van de Wijk Lydia,
inloop vanaf 19.30.
De film werd begin 1940 in Nederland uitgebracht en zou (met uitzonderling van de oorlogsjaren) tot diep in de jaren zestig jaarlijks (evenals de legendarische Drei Groschenoper) op het programma van filmtheater
“De Uitkijk” staan. Met steun van Robert Wiene, de eveneens uit Nazi-Duitsland geweken regisseur van ‘Das Kabinett des dr. Caligari’ (1919), wist Fléher zijn droom van een ‘gecomponeerde film’ te verwezenlijken. In de jaren zestig was de kopie van de film echter zodanig bekabeld, dat bezoekers halverwege vertwijfeld de bioscoop verlieten. Maar dankzij het filmmuseum EYE is de film gerestaureerd en zijn de hilarische visuele en muzikale grappen weer volop zichtbaar. Het London Symphony Orchestra speelt, men spreekt Engels en de film is Nederlands ondertiteld. Speelduur 138 minuten.

Inleiding door een buurtgenoot
Het lijkt ons leuk om ernaar te streven dat elke film in deze cyclus (kort) wordt ingeleid door een buurtgenoot.

Locatie: Huize Lydia
Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Kosten: € 5,00 p.p. Vrienden reductie !

wie reeds als Vriend van Oud-Zuid € 10,00 voor het lidmaatschap heeft betaald in 2019, betaalt
€ 5,00. Gaarne aanmelden op hjcras@gmail.com en vooruit betalen op bankrekening
NL90 INGB 0004935991 t.n.v. H.J.C. Ras o.v.v. Symphonie.

HIER AANMELDEN


Geweest op zondag 26 mei – 11.00 uur Wandeling langs de “Amsterdamse School” met Frans Klein Start OBA, Roelof Hartplein.

Wie Amsterdamse School zegt, denkt aan de Spaarndammerbuurt (Museum ’t Schip) en de P.L. Takstraat als centrum van Nieuw-Zuid architectuur. Maar Oud-Zuid speelt een belangrijke rol in de ontwikkelingsgeschiedenis van deze architectuur. Het architectenbureau van
Eduard Cuypers (neef van Pierre), op de hoek van Jan Luykenstraat en Stadhouderskade, leidde de latere architecten van het Scheepvaarthuis (Van der Meij, de Klerk en Kramer) op. Het Hillehuis, het eerste complex van woningen achter een lange gevel, al eerder (1911-1912) gebouwd door Michel de Klerk, met reeds kernmerken van de Amsterdamse School, staat aan het Johannes Vermeerplein/Gabriël Metsustraat 22-34. En het blad “Wendingen”, waarin de architect Gratama voor het eerst de naam “Amsterdamse School” suggereerde was gevestigd aan de Vossiusstraat. Allemaal Oud-Zuid dus!

Frans Klein studeerde in 2000 af op werk van de architect H.P. Berlage. F.K. heeft tijdens zijn studie kunstgeschiedenis zich ook verdiept in de Amsterdamse School, met name de siersmeedkunst.
Kosten: € 5,00. Wie reeds als Vriend van Oud-Zuid € 10,00 heeft voorgeschoten kan gebruik maken van de reductieregeling. Gaarne aanmelden op hjcras@gmail.com en vooruit betalen op bankrekening
NL90 INGB 0004935991 t.n.v. H.J.C. Ras o.v.v. 26 mei.
HIER AANMELDEN


27 oktober 2019 – Viering Verjaardag van Amsterdam

Kosten: nog niet bekend, Vrienden krijgen reductie.
HIER AANMELDEN 
De vereniging organiseert regelmatig diverse excursies in Oud Zuid.
MEER ACTIVITEITEN 
De vereniging heeft voor haar voortbestaan uw financiële steun nodig.
WORDT NU VRIEND 
Bent u geïnteresseerd om de gratis Nieuwsbrief te krijgen?
MELD U ZICH NU AAN